Kan Internet Explorer 6 met pensioen?

Vandaag vonden we een leuke Kan Internet Explorer 6 met pensioen? – Smashing Magazineover de levensloop van Internet Explorer 6.0. Hierin wordt de opkomst en de discussie over de ondersteuning van deze browser prachtig uitgebeeld.

Discussie over de ondersteuning van een browser? Lekker belangrijk zult u denken. Een begrijpelijke reactie want velen van u zullen geen notie hebben van de nadelen van deze browser.  Of de verschillen tussen browsers als Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari en de jongste loot; Google Chrome. Browsercompatibiliteit is voor u dan waarschijnlijk een onbekende term.

Maar u heeft er wel degelijk mee te maken. U bent al browsend over het internet met Internet Explorer6 ongetwijfeld wel eens op een website gekomen die er vreemd uitzag. Stukken tekst die niet goed waren uitgelijnd, afbeeldingen (met transparantie) die niet goed worden weergegeven, functies die niet werken.  Grote kans dat de website bouwer onvoldoende rekening heeft gehouden met de nukken van deze browser.

Heeft u zelf een website en die ziet er in IE 6 prima uit? Dan heeft uw websitebouwer er wel aandacht aan besteed. Misschien heeft men u dat verteld, misschien niet. U dient zich wel te realiseren dat die extra aandacht tijd kost en tijd is geld. Daarvoor heeft u dus betaald.

Naast deze nadelen in de weergave van webpagina’s is deze browser ook nog eens erg traag en kwetsbaar. De beveiliging is onvoldoende en de browser crasht vaker dan moderne browsers.

Waarom dan ondersteuning van een dergelijke browser?
Vanaf de introductie van Internet Explorer 6 in 2001 werd deze browser als onderdeel van Windows XP op vrijwel iedere PC geïnstalleerd.  Dit resulteerde in een enorm marktaandeel, want computergebruikers leerden geen andere browser kennen. Van dit marktaandeel van ca 70% in het begin is nu nog slechts maar een gering aandeel over.

Tegenwoordig is de browsermarkt in Nederland als volgt verdeeld.

Vorig jaar over dezelfde periode was dit:

Dus een daling van 15 %  naar 6% in een jaar tijd. En door de komst van Windows 7 waar Explorer 8 bij meegeleverd wordt zal het marktaandeel van IE 6 en IE 7 nog verder afnemen.

Internationale standaard

Is standarisatie dan geen oplossing? Dit is het zeker maar niet als iedereen met dezelfde browser gaat werken. Dit zou veel zaken vergemakkelijken maar is geen oplossing want het remt de ontwikkeling van nieuwe technieken en applicaties. De monopoliepositie van Internet Explorer 6 is het beste voorbeeld.
Wel zijn we voorstander van internationale afspraken. Deze zijn er ook in de vorm van het World Wibe Web consortium (W3C). Wij van Vincire IC, werken volgens deze standaarden. Voor u is dit een kwaliteitsgarantie. Helaas stoorde juist de meest gebruikte browser Internet Explorer zich weinig aan deze internationale afspraken.

Wij zijn van mening dat de websites die wij opleveren door een zo groot mogelijk publiek gelezen moeten kunnen worden. Dit blijft onveranderd. Daarom controleren wij de browsercompatibiliteit van door ons gebouwde websites in alle veelgebruikte browsers als Firefox, Google Chrome en Internet Explorer.

Tot voor kort werd ondersteuning van Internet Explorer 6 standaard door ons verzorgd. Nu het gebruik van deze browser sterk is afgenomen hebben wij ons standpunt herzien. Wij houden geen rekening meer met IE 6. Dit bespaart ons tijd en levert voor onze klanten een besparing op. Mocht een klant toch perse hun website in deze browser goed weergegeven hebben zullen we dit tegen meerprijs doen.

Bron cartoon: Kan Internet Explorer 6 met pensioen? – Smashing Magazine

Voetnoot:
Tijdens het schrijven van dit artikel realiseerden wij ons dat we anno 2010 schrijven over software die in 2001 werd geïntroduceerd. In een wereld waarin, zeker op internet, alles razendsnel verandert is het absurd dat wij, en met ons velen, ons nog bezig houden met software van 9 jaar oud. Dit onderstreept nog maar eens de macht van de browsermonopolie van Microsoft destijds. In oktober 2006 schreven wij al over de introductie van IE7.0. Deze browser welke niet meer als onderdeel van een Windows besturingssysteem geleverd werd zal mogelijk nog eerder verdwijnen dan Internet Explorer 6.

    please add slider images

Uw website niet veilig?

Vanaf Chrome versie 68, die in juli 2018 verschijnt, zullen websites die nog op een HTTP-verbinding draaien als onveilig gemarkeerd worden. Gebruikers van Chrome zien daardoor in één oogopslag dat een website niet beveiligd is en dat hun gegevens gestolen kunnen worden.

Wat betekent de AVG voor mijn website?

Om je website of webshop aan de AVG te laten voldoen, dien je deze te controleren op een aantal punten.

Problemen met de recente update van WordPress?

In de WordPress versie 4.9.3. die op maandag 5 februari is uitgebracht is een fout geslopen. Deze bug werd pas na de release ontdekt. Dit kan in sommige gevallen als gevolg hebben dat de automatische update functie niet meer werkt.

Eisen omtrent https

Is een SSL/TLS certificaat juridisch verplicht ? Letterlijk staat er in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) het volgende: